Vitaliteit en zelfeffectiviteit

Vitaliteit en zelfeffectiviteit: de perfecte combinatie om duurzaam te presteren

De grootste uitdaging van sporten is om het vol te houden. En nee, daarmee wordt niet bedoeld hoe lang je op de loopband kan hardlopen of hoe vaak je je leg press kan doen. We bedoelen het ‘duurzaam presteren’: dat je een ritme in het sporten aanhoudt wat voor jou goed voelt, zodat je dit ook voor langere tijd kan doen.

Volgens managementwetenschapper Bas Kodden heb je een combinatie van vitaliteit en ‘zelfeffectiviteit’ nodig om duurzaam te kunnen presteren. Zelfeffectiviteit betekent dat je jezelf in staat acht om het ‘gewenste gedrag’ (in dit geval het sporten) uit te voeren. Dit bestaat uit een combinatie van het zelfvertrouwen wat je hebt (‘ik geloof erin dat ik elke week naar de sportschool kan gaan’) en je effectiviteit (het daadwerkelijk vrijmaken van tijd om dit te doen).

Het verschil tussen zelfeffectiviteit en zelfvertrouwen is dan ook dat je bij zelfeffectiviteit een inschatting maakt van de vaardigheid die je nodig hebt om je taak te verrichten, terwijl je met je zelfvertrouwen het vertrouwen in jezelf als persoon nodig hebt om die vaardigheid uit te voeren. Denken dat jij iets kan (zelfvertrouwen) versus daadwerkelijk geloven dat je de skills hebt voor de uitvoering (zelfeffectiviteit) dus.

Wanneer je gelooft dat je iets kan én gelooft dat je de skills ervoor ook bezit, leidt dit tot een positieve intenties, nieuw gedrag en uiteindelijk tot: duurzame prestaties.

Vitaliteit is de tweede factor die nodig is om duurzaam te kunnen presteren. En laten wij nou net veertien redenen voor jou hebben bedacht om te gaan sporten en aan je vitaliteit te werken:

Veertien redenen om te sporten

  1. Sporten versterkt je spieren;
  2. Door te sporten houdt je je botten sterk. Zo worden ze al sterker door minimaal 1 uur per week gewichten te heffen;
  3. Met sporten breek je lichaamsvetten af. Spieren die je traint zorgen voor een snellere vetverbranding, ook al zou je de hele dag na het sporten stilzitten.
  4. Sporten verlaagt je bloeddruk en voorkomt het dichtslibben van je aderen;
  5. Wanneer je sport, slaap je beter. Overdag actief, ‘s avonds moe.
  6. Met sporten maakt je lichaam de stof endorfine aan. Daar wordt je vrolijk van en zo heb je minder kans op een depressie;
  7. Ook wordt je door het aanmaken van endorfine minder angstig;
  8. Door regelmatig te sporten, kan je lichaam beter glucose afbreken, waardoor de kans op diabetes type 2 verkleint;
  9. Je immuunsysteem wordt door het sporten onderhouden en dit gaat veroudering tegen;
  10. Vooral sporten als yoga of tai chi, ook wel stretchsporten genoemd, gaan artritis tegen;
  11. Wanneer je regelmatig sport, ben je minder vaak ziek en afwezig op je werk.
  12. Door te bewegen, verbetert je geheugen.
  13. Met sporten wordt zo dus de kans op dementeren kleiner.
  14. En als laatste: sporten zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Je bent minder moe en minder gestrest.

 

Ook werken aan je vitaliteit en zelfeffectiviteit?

Onze personal trainers adviseren je graag!

 

GRATIS PROEFLES

VRAAG nu vrijblijvend aan!

Ben jij klaar voor een vitale herstart? Dan zien wij jou graag bij onze gratis proefles. Geheel vrijblijvend zonder kleine lettertjes.